بازیافت پلاستیک
در مقاله قبل با پلاستیک ها و انواع آن آشنا شدیم، در این مقاله میخواهیم به بازیافت پلاستیک بپردازیم.
بازیافت پلاستیک کار چندان سختی نیست. ابتدا باید بدانید که چه نوع پلاستیکی قابل بازیافت است و فقط آن نوع پلاستیک را جمع آوری کنید. پلاستیک ها فرمول های مختلفی دارند و باید قبل از بازیافت برای تولید محصولات جدید منظم شوند.
پلاستیک های مخلوط هم، میتوانند بازیافت شوند اما به ارزشمندی پلاستیک های مرتب شده نیستند. زیرا خواص فیزیکی از جمله کشسانی آنها ممکن است خیلی با هم فرق داشته باشد. اول شما باید نوع پلاستیکی که بازیافت کننده از شما میخواهد را بشناسید.
شما باید ظرف را بشویید و آبکشی کنید و سپس آن را فشرده سازی کنید. شما ممکن است برچسب های کاغذی ظرف را بردارید اما درپوش پلاستیکی آن را دور نیندازید. درپوش های پلاستیکی معمولاً از انواع مختلفی از پلاستیک ساخته شده اند و نمیتوانند به آسانی بازیافت شوند.
پلاستیک چگونه بازیافت میشود؟
برای بازیافت و تبدیل زباله پلاستیکی به پلاستیک های بازیافتی چندین مرحله وجود دارد.
1- بازرسی: کارگران زباله های پلاستیکی را به منظور آلودگی مثل سنگ و شیشه و پلاستیک های غیر قابل بازیافت در آنها بازرسی میکنند.2- خرد کردن و شستن: پلاستیک ها را شسته و به قطعات کوچکی تکه میکند.
4- خشک کردن: تکه های پلاستیک در خشک کن غلطان خشک میشوند.
5- ذوب کردن: تکه های خشک شده پلاستیک به داخل قالب تزریق میشوند جایی که گرما و فشار پلاستیک را ذوب میکند. انواع مختلف از پلاستیک در دماهای مختلف ذوب میگردند.
6- صاف کردن: پلاستیک مذاب با نیروی زیاد به داخل پرده های توری ریز تا هر ماده آلوده کننده ای را که پس از فرایند شستن باقی مانده خارج کند. پلاستیک های مذاب سپس به شکل رشته هایی در میآیند.
7- ساچمه ای شدن: رشته های سرد شده در آب سپس به ساچمه های یک شکل خرد میشوند کمپانی های سازنده ساچمه های پلاستیکی برای ساختن تولیدات جدید میخرند. پلاستیک های بازیافتی برای ساختن گلدان، الوار و صنایع فرش به کار میرود.
پلاستیک های از رده خارج
کلمه ی از رده خارج، کلمه ای است که برای برای مواد پوسیده و فاسد شده به کار میبرند. این راه طبیعی برای رها شدن از دست گیاهان و جانوران مرده و یا چیزهای که از آنها ساخته شده اند، است. البته پلاستیک ماده ای است ساخته دست بشر که دانشمندان 2 راه برای از رده خارج کردن پلاستیک کشف کردند:
از رده خارج کردن زیستی و از رده خارج کردن نوری
پلاستیک هایی که از 5 % آرد ذرت یا روغن گیاهی ساخته شده اند را میتوان به روش زیستی از رده خارج کرد. بعضی معتقد بودند که باکتری های گرسنه، نشاسته و روغن موجود در پلاستیک را میبلعند و آنها به صورت گرد و غبار ریز متلاشی میکنند.
اما محققان محیط و صنعتگران پلاستیک این نظر را رد کرده اند. آنها معتقدند که هیچ ماده ای حتی کاغذ و تکه غذا در محل دفن زباله جدید به سرعت دگرسان نمیشود بنابراین هیچ دلیلی وجود ندارد که فکر کنیم نشاسته ذرت در پلاستیک های از رده خارج شده زیستی در طول یک شب ناپدید شود.
در حقیقت پلاستیک هایی که به روش زیستی از رده خارج میشوند، نمیتوانند بازیافت شوند. زیرا تجمع نشاسته و روغن کیفیت پلاستیک بازیافتی را پایین میآورد.
از رده خارج کردن نوری روشی متفاوت دارد که در آن از تجمع زیستی استفاده نمیگردد. پلاستیک هایی که به این روش از رده خارج میشوند باید این خاصیت را داشته باشند که اگر در معرض نور خورشید گذاشته شوند حالت شکننده به خود بگیرند. البته این به این معنی نیست که پلاستیک های از رده خارج شده توسط نور در اثر پوشیده شدن با برگ یا برف حالت شکننده را از دست بدهند. (یعنی لزوما نباید نور مستقیم خورشید باشد)
گفته میشود که پلاستیک هایی که 75% مقاومت کششی کمتری نسبت به بقیه دارند و توسط نور از رده خارج میشوند هنگامی که تنها چند روز زیر نور خورشید قرار میگیرند، در عرض چند هفته تکه تکه میشوند. از رده خارج کننده های نوری حاوی تجمع ارگانیکی نیست و میتوانند بر خلاف از رده خارج کردن های زیستی دوباره بازیافت شوند.