به دلیل درآمدزا بودن حرفه بازیافت ضایعات، کارخانههای بسیاری به این شغل روی آوردند و زمان خود را وقف بازیافت ضایعات مانند بازیافت ضایعات PVC کردند. اما تعدادی از این کارخانهها سریعاً ورشکسته میشوند. در این مقاله میخواهیم 3 علت مهم شکست کارخانه بازیافت PVC را برای شما شرح دهیم. البته باید توجه داشته باشید که این سه علت، تنها دلایل این شکست نیستند، بلکه مهمترین آنها هستند.
با بهره برداری از طرحهای توسعه پتروشیمی در ایران، ممکن است کشور ما در سالهای آتی به یکی از تولیدکنندگان عمده پی وی سی در جهان تبدیل شود. که این امر با توجه به رشد مصرف داخلی معضل بازیافت ضایعات PVC و آلودگی محیط زیست ناشی از آن را حادتر میکند.
همچنین کمبود متخصص و کارشناس در این زمینه و وارد شدن افراد بدون تحقیق، بررسی و دانش به این عرصه برای سرمایه گذاری در بازیافت ضایعات PVC مشکلاتی را اعم از بالا رفتن تقاضای وام بانکی و عدم توانایی به بازپرداخت مبلغ وام، درآمدزا نشدن بازیافت، خرابی و عدم تعمیر به موقع ماشین آلات، افزایش بدهی، کاهش تولید و بازیافت، ورشکستگی، تعطیلی کارخانه و بیکاری کارگران کارخانه در پی خواهد داشت که باید دولت برای این معضل نیز فکری کند.
موارد بسیاری در مقابل بازیافت پی وی سی وجود دارند که برخی از آنها عبارتند از:
در زمینه بازیافت ضایعات PVC میتوان بنا به شواهد و تجربه، دلایل مختلفی را برای این امر نام برد اما مهمترین این دلایل به شرح ذیل میباشند:
یکی از 3 علت شکست کارخانه بازیافت سیم و کابل ،عمده استفاده محصولات پی وی سی در صنعت ساختمان و انرژی مانند سیم و کابل است و بسیاری از ضایعات pvc از ضایعات ساختمانی و پوششهای عایق کابلها به دست میآیند. یک کارخانه روزانه نیاز به حداقل 2 تا 3 تن ضایعات pvc دارد اما متأسفانه افراد بدون تحقیق و بررسی وارد این عرصه میشوند و نمیتوانند توان بازیافت روزانه را تهیه کنند. به همین دلیل با گذشت زمان و ضرر ده شدن این کار، کارخانه را تعطیل میکنند.
بسیاری از کاربردهای PVC مانند عایقهای سیم و کابل، پوشش داشبورد، اجزای سقف و… مستلزم به کارگیری PVC به حالت ترکیب با سایر پلیمرها است. برای جداسازی پی وی سی با خلوص کافی و لازم برای قالب گیری مجدد باید از تجهیزات جداسازی مناسب مانند آسیاب سرد، سیکلونهای آبی و کلاسی فایر هوا استفاده شود.
علاوه بر موارد موجود در مخلوط، خود جزء PVC نیز موارد افزودنی مختلفی دارد. به ویژه PVC انعطاف پذیر که کاملاً از نظر شیمیایی ناهمگن است و آن هم به دلیل تنوع گسترده نرم کنندهها مانند فتالاتها و آدیباتها است که انعطاف پذیری کافی و خواص کاربری مناسب به PVC میدهند.
بنابراین همین چند جزئی بودن محصولات PVC که باعث اتلاف وقت و کاهش حجم PVC خالص بازیافتی میشود، یکی از موارد شکست کارخانه بازیافت PVC است.
یکی دیگر از 3 علت شکست کارخانه بازیافت سیم و کابل ،بطریهای PVC مانند شیشههای نوشابه پلی اتیلن ترفتالات (پت) با شیشههای شیر پلی اتیلن سنگین (HDPE) به راحتی قابل تشخیص نیستند. بطریهای PVC بسیار متنوعاند.
این تنوعها عبارتند از: شفاف یا کدر بودن، براق یا مات بودن، دسته دار یا بی دسته بودن و…
این گستردگی در هیچ یک از پلاستیکهای مصارف خانگی مشاهده نمیشود و این امر یکی از علل عدم تشخیص بطریهای پی وی سی از سایر بطریهاست.
بنابراین کار جدا سازی آنها و هزینههای آزمایشگاهی آن بسیار زیاد بوده و اصلاً به صرفه نیست. در سالهای اخیر از جداسازی به وسیله تابش اشعه ایکس بیشتر استفاده میشود، اما با این حال آلودگیهای محصولات PVC نیز یکی از دلایل مهم شکست کارخانهها در بازیافت PVC است و باید برای آن تمهیداتی اندیشید.
بستن *نام و نام خانوادگی * پست الکترونیک * متن پیام |